Aktuellt


Årets tekniktävling ”Enlightening Imagination” 2018 på Umevatoriet

Tävlingen för högstadiet anordnades för fjärde året i Sverige på olika Science Center och KomTek. Årets deltagande skolor var Hammarskolan i Vännäs och Primaskolan i Umeå. Totalt deltog 80 elever. En jury på Umevatoriet utsåg två vinnarpar som därefter tävlade vidare i en riksfinal vilket har resulterat i att ett lag från Hammarskolan i Vännäs, Alma-Li och Stella, kommer att få resa till Korea under hösten tillsammans med sin lärare. Grattis! 2018 kommer fem vinnarlag från hela Sverige (Lund, Stockholm, Vännäs och Alingsås) att åka till Seoul. Besöket kommer bland annat att innehålla besök på skolor, möjlighet att ta del av annan kultur och traditioner samt delta i den stora internationella tävlingen, IMSCC (International Math and Science Competition). Ett stipendium från Skolverket gör resan möjlig. Ett äventyr för både elever och lärare.

Temat för årets tävling var att:
”Skapa ett redskap, en konstruktion eller en maskin som kan vara bra för miljön i framtiden. Modellen ska innehålla minst två rörliga delar.”

Lagen konstruerade under 90 minuter ett tävlingsbidrag med tillhörande skiss. Bilder från tävlingen på Umevatoriet 8 maj 2018:

Grattis Alma-Li och Stella! Konstruktionen heter ”The Parkcleaner”, en vinddriven robotgräsklippare som plockar upp det som ligger i vägen för den. Detta bidrag blev placerat på tredje plats i sverigefinalen vilket resulterar i en spännande resa till Korea under oktober.

Axel och Erik, Hammarskolan, ett av de två vinnarlagen i regionstävlingen på Umevatoriet med sin konstruktion ”Calamity roller 9001”. Ett framtida energisnålt pariserhjul.

Ett av Primaskolans lag, Bella och Emma med sin konstruktion ”Ice Crusher”. En maskin som på ett miljövänligare sätt saltar vintervägar.


Länktips till rymden!

Svenska rymdstyrelsen
Rymdkanalen
ESA (Europeiska rymdstyrelsen)
Bilder från teleskopet Hubble
NASA (USA:s rymdstyrelse)


Besöka Umeå?

Mer information finns här

Kontakta oss

info@umevatoriet.se

090-718020