Aktuellt


TEKNIKTÄVLING ENLIGHTENING IMAGINATION 2019

Fyra åttondeklassare från Primaskolan i Umeå gick 2019 vidare i den nationella tekniktävlingen Enlightening Imagination och får representera Sverige i Sydkorea. Detta är det vinnande bidraget ”The Beaver”.

Enlightening Imagination är en nationell och internationell tekniktävling för att uppmuntra elever i årskurs 7–8 att lösa problem och omsätta sina idéer i handling på ett kreativt sätt. I år fick varje lag om två elever, uppdraget att ”Skapa en konstruktion som möjliggör eller genomför utforskningen på månen”.

De bägge Umeålagen, bestående av Alva Kvarnström och Meja Edeholt samt Thea Gripenrot och Saga Lindblom från Primaskolan i Umeå, gick vidare från regionstävlingen som arrangerades av Curiosum (fd Umevatoriet) för sjätte året i rad.

I Sverigefinalen tävlade de mot 14 andra lag. Alva och Meja placerade sig först i tävlingen, och Thea och Saga på en fin fjärdeplats. Se Theas och Sagas film:

De fem vinnande bidragen från finalen får tillsammans med sina lärare delta i IMSCC International Math and Science Creativity Competition vid National Science Museum i Seoul, Sydkorea, i oktober 2019.

Projektet genomförs med bidrag från Skolverket i samarbete mellan Curiosum (fd Umevatoriet) i Umeå, Vattenhallen Science Center i Lund, KomTek Alingsås, KomTek Katrineholm, KomTek Lidingö, Tekniska museet i Stockholm, 2047 Science Center i Borlänge och Exploratoriet i Skellefteå.


STJÄRNFÖRSÖKET 2019

Gatlyktor, ljusskyltar och upplysta byggnader – ljus på natten innebär trygghet och trevligare städer, men har också visat sig ha negativa effekter för människor och djur. Ju mer ljus, desto färre stjärnor kan man se på natthimlen. Hur många stjärnor kan du se där du bor? I årets massexperiment kan du hjälpa forskare att mäta ljusföroreningar genom att räkna stjärnor på himlen!

Läs mer här.


Superrymdåret 2019!

År 2019 blir det ett spännande år för dig som är intresserad av rymden! Internationella Astronomiska Unionen fyller 100 år och det är 50 år sedan den första Månlandningen.

Umevatoriet firar detta med flertalet event. Programmet fylls på med mer information, så håll utkik på vår hemsida!
• Månförmörkelse 21 januari. Öppet hus kl 5-7:30 (OBS! på morgonen!), om vädret är klart så tittar vi på Månen och berättar varför den blir röd emellanåt.
• Sportlovsveckan – Sameveckan. Öppet hus med den samiska stjärnhimlen och många fler aktiviteter.
• Maj månad – 50 år sedan Månlandningen firas i maj på Umevatoriet.

Hösten är preliminär eftersom vi kanske flyttat!
• Astronomins dag och natt 28/9
• Merkuriuspassage 11 november


Länktips till rymden!

Svenska rymdstyrelsen
Rymdkanalen
ESA (Europeiska rymdstyrelsen)
Bilder från teleskopet Hubble
NASA (USA:s rymdstyrelse)


Besöka Umeå?

Mer information finns här

Kontakta oss

info@umevatoriet.se

090-718020